Rejestracja / Logowanie »
Prowadź osobisty dzienniczek treningowy. Dodawaj aktywności, oglądaj statystyki, poprawiaj życiówki! Odszukaj znajomych, dołącz do naszej społeczności!

• Nie jesteś zalogowany.

#1 2014-11-29 11:46:30

Megifroo
Megifroo
Reputacja: +  0  -

ból ścięgna pod kolanem

Hej!

Mam takie pytanie - ktoś może doświadczył bólu ścięgna pod kolanem? od paru tygodni mnie boli ścięgno pod kolanem po wewnętrznej stronie maście, zimne okłady, leki przeciwzapalne nie pomagają, dzisiaj nawet odkryłam, że zrobiła mi się jakaś kulka na ściegnie.
Odstawiłam bieganie tydzień temu, postanowiłam dać nogom odpocząć i zajęłam się wzmacnianiem mięśni brzucha, grzbietu i nóg.
Chciałambym już wrócić do biegania ale się boje, żeby w końcu ścięgno nie strzeliło a już mnie zaczyna nosić

Nie wiem czy to kwestia słabych mięśni, znowu nie takich butów czy może złej techniki rociągania - HELP!

pozdrawiam,
Magda

#2 2015-04-02 21:06:29

Megifroo
Megifroo

ból ścięgna pod kolanem

no i nadal problem ścięgna nie zniknął, przy na początku biegu przez jakieś 2-3 km boli a później gdzieś od 17 km w górę ciągnie co raz bardziej aż czasami mam wrażenie niestabilności kolana.

ktoś coś takiego miał podobnego?

#3 2015-04-12 19:34:06

Kobler
Kobler

ból ścięgna pod kolanem

Witaj,

ma wrażenie, że przechodziłem wszelkie możliwe kontuzje. Twoja także wydaje się znajoma :-)
Ze ścięgnami nie ma żartów. Sugerowałbym odpuszczenie treningów na jakiś czas i skonsultowanie się z fizjoterapeutą i ortopedą. Kulki/zgrubienia na ścięgnach sugerują znaczne przeciążenia i ortopeda bezwzględnie powinien to obejrzeć, dobrze jest zrobić też USG ale u jakiegoś doświadczonego w sportowych urazach diagnosty.

W moim przypadku ból ścięgien, z którym walczyłem prawie 4 miesiące, wynikał z błędów w rozciąganiu, a dokładniej w nierównomiernym rozciąganiu po treningach.

Zdrówka życzę. Będzie dobrze

#4 2015-04-12 19:46:11

Megifroo
Megifroo

ból ścięgna pod kolanem

Dzięki bardzo za odpowiedź!
Trochę ostatnio odpuściłam z biegania na rzecz wzmacniania mięśni, do tego dorzuciłam regularne rozciąganie w tygodniu i bez treningów oraz suplementację i chyba pomogło dzisiaj pobiegłam 10 km i nic nie bolało. Jeszcze przez jakiś czas zastosuję obecny plan działania i zobaczę jak się ścięgno zachowa na dłuższym dystansie. Jeśli ból wróci od razu wybiorę się fizjoterapeuty.

pozdrawiam,
M.

#5 2015-12-03 12:11:04

Majster1
Majster1
Reputacja: +  -1  -

ból ścięgna pod kolanem

Może to być oznaka przetrenowania. Często też przyczyną wszelkich urazów stóp, stawów i ścięgien są nieodpowiednio dobrane buty i niewystarczająca amortyzacja. Warto kupić sobie porządniejsze buty np z New Balance, żeby zapewnić sobie bezpieczeństwo i wysoką amortyzację, NB stosuje w butach amortyzację RevLite oraz Abzorb, co znaczeni poprawia komfort biegania i pozwala uniknąć kontuzji

#6 2016-04-10 16:56:55

Megifroo
Megifroo

ból ścięgna pod kolanem

U mnie to chyba było jednak przetrenowanie, bo buty mam dobrze dobrane. Dałam sobie trochę luzu i udało się zrobić połówkę bez najmniejszego ciągnięcia jakiegokolwiek ścięgna tudzież mięśnia

Stopka forum

Narzędzia moderatora