Rejestracja / Logowanie »
Prowadź osobisty dzienniczek treningowy. Dodawaj aktywności, oglądaj statystyki, poprawiaj życiówki! Odszukaj znajomych, dołącz do naszej społeczności!

• Nie jesteś zalogowany.

#1 2012-05-26 21:17:40

Icenty
Icenty
Reputacja: +  0  -

Zawroty głowy

Cześć, Biegam od około roku, przy czym na początku to było głownie żeby zmniejszyć wagę, teraz staram się już trenować w sposób uporządkowanyz planem. Zauważyłem, że moje tętno spoczynkowe znacznie zmalało i wynosi 53bpm. Jednocześnie od pewnego czasu zdarza się, że jak gwałtownie się podniosę siędząc spokojnie i czytając np. gazetę to łapę "helikopter" - czuję jak mi krew z głowy odpływa i robię się mieki. Trwa to kilka sekund ale przyznam, że mnie to zaniepokoiło.
Napiszcie czy macie podobne doświadczenia, bo nie wiem czy nie udać się do kardiologa.
Pozdrawiam

#2 2012-05-26 23:35:38

suve
suve
Reputacja: +  2  -

Zawroty głowy

Udaj się, nie zaszkodzi - jeżeli coś znajdzie, to uchroni Cię przed czymś poważniejszym a jeśli nie - przynajmniej nie będziesz musiał obiawiać się o serce.

Ale serio, przejdź się. U mnie w klubie lekkoatletycznym u dwóch kolegów dopiero po ok. roku trenowania wyszły problemy - które, jak się okazało, związane były z wadami serca.

--

#3 2012-05-27 23:43:38

Icenty
Icenty

Zawroty głowy

Masz rację. Postaram się w tym tygodniu zrobić morfologię i wybiorę sie do lekarza sportowego niech mnie pokieruje. Po wszystkim napisze co wyszło.

#4 2012-05-28 17:25:50

Mateo_kslo
Mateo_kslo
Reputacja: +  1  -

Zawroty głowy

Nie zaszkodzi też pić magnez, są w tabletkach do rozpuszczenia w wodzie (chyba, że ktoś ma problemy z nerkami to się nie zaleca takich tabletek wtedy kapsułki). Jeżeli pijesz regularnie kawę to może być przyczyna, bo ona wypłukuje MG, ale tak jak suve powiada, badania nigdy nie zaszkodzą.

--
[run-log.com]

#5 2012-05-29 23:45:33

lutencjusz
lutencjusz

Zawroty głowy

Ciekawa przypadłość. Daj znać co lekarz na to... Miewam podobne objawy i wydaje mi się, że jest to związane z nieco większą gęstością krwi u biegaczy, co w połączeniu z wolniejszym tętnem spoczynkowym daje chwilowe niedotlenienie przy raptownym wstawaniu. Też chciałem z tym iść do lekarza, ale nigdy się jakoś nie złożyło. Zresztą miewam to też coraz rzadziej, więc chęć na wizytę mam coraz mniejszą.
PS. Niedawno miałem testy wydajnościowe z innego powodu, z bardzo dokładnym badaniem serca podczas wysiłku, które wypadły bardzo dobrze i nic nie wykazały...

--
[run-log.com]

#6 2012-05-30 10:26:56

Icenty
Icenty

Zawroty głowy

@Mateo_kslo:
Faktem jest, że jakoś regularnie nie biorę magnezu tylko jak mi się przypomni. Piję tylko jędną kawkę do 11:00. Tymniemniej słuszna uwaga. Zaczne brać regularnie i przyjże się rekacji mej, Dzięki

#7 2012-05-30 10:44:37

Icenty
Icenty

Zawroty głowy

@Lutencjusz:
Wczoraj byłem u kardiologa ze świeżymi (też z wczoraj) wynikami badań krwi. Gęstości nie mierzyłem, chyba że masz na myśli stężenie konkretnych komurek we krwi, ale u mnie wszystko było raczej po środku zakresu. Kardiolog zrobił mi tylko EKG i osłuchał klatke. Obserwował mnie jakieś 15 min (zapis z EKG to chyba 20s) i wyszło, że jak leżałem spokojnie (bez rozmowy) minHR 48, przy rozmowie 54. Umówiłem się na poniedziałek na echoserca. Zasugerował żeby zrobić jeszcze badanie holterowskie i właśnie wtedy zrobić trochę cięższy trening. To mu si jednak poczekać, bo musiałbym się ogolić na klacie a tu wakacje idą..., A serio pujde to zrobić na NFZ.
Przy okazji opowiedział mi o naszym olimpijczyku Bronku Malinowskim, którego miał okazje poznać i badać. Podczas badania holterem uzyskał min 23bpm podczas snu, a przy siedzeniu czyli spoczynkowe 32. To było serce sportowca.

#8 2012-05-30 23:55:44

lutencjusz
lutencjusz

Zawroty głowy

Zasugeruję temat na trening-biegacza.pl. Może wypowiedzą się fachowcy...

--
[run-log.com]

Edytowany lutencjusz (2012-06-01 14:09:44)

#9 2012-06-15 22:22:39

Icenty
Icenty

Zawroty głowy

Zrobiłem echo serca i ogólne badania. Wszystko w jak najleprzym porządku. Kardiolog powiedział, że zawroty mogą być kwestią adaptacyjną po zimie. Ponadto problem zanika i już nie często mam ten problem odkąd biegam regularnie.
No to ruszam do trochę trudniejszego trningu.

#10 2012-06-18 18:26:55

Mateo_kslo
Mateo_kslo
Reputacja: +  1  -

Zawroty głowy

Ja dzisiaj biegłem, wiem, że nie powinienem, ale biegłem w 33 stopniach i teraz już odpoczywam w domu od 30 minut a ciągle mam lekkie zawroty. nie miałem czasu rano i nie będę miał wieczorem a dniówkę trzeba zrobić, bo do maratonu mniej niż 100 dni. :OOO

--
[run-log.com]

Stopka forum

Narzędzia moderatora