Rejestracja / Logowanie »
Prowadź osobisty dzienniczek treningowy. Dodawaj aktywności, oglądaj statystyki, poprawiaj życiówki! Odszukaj znajomych, dołącz do naszej społeczności!

• Nie jesteś zalogowany.

#1 2013-12-13 18:00:26

iczigo
iczigo
Reputacja: +  0  -

Skręcenie kostki - dziwny obrzęk

Czołem!

Mam pytanie. Dwa miesiace temu skręciłem kostkę podczas biegania. Niestety nie udałem się do lekarza. Była opuchlizna, był krwiak w okolicach pięty i przy dolnej części stopy. Jednak z upływem dni, opuchlizna zeszla, krwiaka już nie ma. Moge normalnie chodzić, uczestniczyłem juz w treningu koszykówki , dając z siebie mysle około 80-85%. Nie odczuwałem specjalnego dyskomfortu, szczególnie jak rozruszałem już nogę.
Jednak mam pewne obawy. Na przedniej części kostki, mam dosyć twardy (ale bardoz mały) obrzęk, który uniemożliwia mi np: wyprostowanie stopy w 100%. Czuje takie jakby naciągnięcie.
Ktoś miał podobny problem? Jakies pomysły?

Pozdrawiam, Adrian

#2 2013-12-13 18:11:52

Borbet
Borbet

Hej
Pocieszę Cię - jakbyś skręcił nogę w kostce to wierz mi poszedłbyś do lekarza. Z Twojego opisu wygląda na zwichnięcie/nadwyrężenie. Sugeruję jednak umówić się do ortopedy - ze stawami żartów nie ma - potem odpuściłbym sobie jakąkolwiek aktywność na co najmniej 2-3 tygodnie. Oczywiście nie jestem lekarzem i jest to moja subiektywna opinia.

Pozdrawiam i życzę szybkiego powrotu do pełnej sprawności

--
[run-log.com]

#3 2013-12-20 13:35:16

Marcin_hyz
Marcin_hyz

To mój pierwszy post na forum więc witam wszystkich
Chciałbym coś wyjaśnić, skręcenie jest dużo mniej poważnym stanem niż zwichnięcie. Więc raczej skręciłeś nogę niż ją zwichnąłeś. Przy zwichnięciu na bank byś poszedł do lekarza. Skręceń nie wkłada sie w gips ani nawet w łuski (ale to cały czas zależy od lekarza), leczy sie ortezami typu Aircast i od samego początku wprowadza sie ruchy stopy w płaszczyźnie strzałkowej. Oczywiście lód, leki przeciwzapalne i maści. Takie postępowanie znacznie skraca proces gojenia i przyspiesza powrót do uprawiania sportu amatorskiego czy też wyczynowego. Nawiązując do Twojego pytania odnośnie "małego obrzęku" radziłbym skontaktować sie z lekarzem choćby rodzinnym w celu wyjaśnienia pochodzenia tego obrzęku. Może to być kostnienie pozaszkieletowe, na skutek dużego krwiaka organizm nie mogąc sobie poradzić z jego wchłonięciem wysyca go jonami wapnia. Ale nie chcę tu przytaczać różnych innych możliwości co to może być bo nie widząc nogi i nie robiąc testów naprawdę nie mogę nic wiążącego i trafnego powiedzieć. Wizyta u lekarza rodzinnego czy też ortopedy(chyba nawet lepiej) powinna wszystko wyjaśnić. Radzę też udać się na rehabilitację i przez jakiś czas używać Aircast'a podczas treningów. Jestem fizjoterapeutą więc wiem co piszę. Borbet nie ma racji. Pozdrawiam Marcin

#4 2013-12-20 14:00:11

Borbet
Borbet

No i super. Tak jak napisałem jest to moja subiektywna opinia i nie jestem lekarzem ale dobrze, że jest ktoś taki jak Marcin_hyz, który wyjaśnił co i jak

Pozdrawiam!

--
[run-log.com]

#5 2013-12-20 14:46:16

Marcin_hyz
Marcin_hyz

Ok. Pozdrawiam również miłego popołudnia

#6 2014-01-08 20:13:31

iczigo
iczigo

Przepraszam za odkopanie tematu, jednak dalej mnie to męczy.

Na wstępie dzięki za odpowiedzi i to tak trafne.
Szczerze mówiąc, skostnienie szkieletowe brzmi jak coś, czym może być mój obrzęk na kostce.
Jest twardy jak kość, na zgięciu kostki widać delikatne wybrzuszenie, które też twardością bardziej przypomina kość.

I tu moje pytanie. Czy takie coś da się leczyć? Szczerze mówiać, nie wydaje mi się, że mogę to wyleczyć poprzez orteze/maść/rehabilitacje (chociaż kto wie). A wydaje mi się tak, że mam poczucie, jakby już coś tam się zrosło i tyle. Nie czuje poważnych ograniczeń przez to, bo chodzę i biegam dosyć normalnie. Chociaż przy bieganiu odczuwam ból w piszczelu, dlatego umówiłem się na wizytę u ortopedy, niestety dopiero na koniec miesiąca.

Jakieś inne sugestie?

#7 2014-01-09 20:21:45

Marcin_hyz
Marcin_hyz

Witaj
Jeśli to kostnienie, ale to stwierdzić można po wykonaniu np. RTG w odpowiedniej pozycji stopy , można próbować ultradźwieków lub jeśli masz dostęp to fali uderzeniowej. Fala to dość drogi zabieg i nie wiem czy jest refundowany przez NFZ. Myślę jednak że ortopeda Ci wszystko wyjaśni i jeśli będziesz miał jakieś pytania po wizycie pisz śmiało. Chyba że chcesz jeszcze coś wiedzieć przed wizytą to pisz i pytaj .
Cały czas piszemy hipotetycznie bo jak wcześniej już pisałem nie widząc pacjenta nie mogę nic jednoznacznie stwierdzić Może to być coś innego.
Pozdrawiam Marcin

#8 2014-08-07 23:49:57

Timi
Timi

Witam Wszystkich.

Pisze w tym temacie bo miałem podobny problem a raczej mam go chyba nadal. Ale od początku.
1 czerwca br. skrecilem kostke i naderwałem staw skokowy. Szpital i diagnoza chodzenie w kulach przez jakis blizej nieokreslony czas. Nie powiem wkurzylem sie bo akurat wrcalem do stalych treningów po rocznej przerwie. Po tygodniu kontrola u lekarza i moja decyzja o odstawieniu kul. Po mieszkaniu staralem sie poruszac w miare normalnie (bo w kulach to o mało sie nie zabilem). Opuchnięta i sina kostka, oraz siny dół stopy (pod kostką na calej szerokości stopy). Po miesiącu od naderwania stawu postanowilem przebiec sie delikatnie aby sprawdzic swój stan. Zrobilem 6 km (czasu nie mierzylem) i tydzien czułem ból kostki. Po tygodniu zrobiłem z rodzina 15km na rowerze (mając przyczepionego na holu synka na rowerze) i wracajac juz kulałem. Teraz zacząłem znowu regularne treningi. 12 i 9 km (w planie mam bieg codzienny od pon-pt). Czasami czuję podczas biegu ból w kostce ale wychodzę z założenia że nie będzie kostka mną żądziła. Wiem pewnie głupie podejście. Powiedzcie mi czy sa jakieś ćwiczenia na wzmocnienie mięśni stawu skokowego tak aby ból w końcu ustapił. Czy po prostu samo musi przejść? Lekarz nie jest w stanie mi nic powiedzieć prócz tego że mam testować i próbować to sam bede wiedział co mogę robić a co nie. Ale nie chce marnować kolejnego roku.

#9 2014-08-08 08:28:05

Eidana
Eidana

Tak, wgl mnie głupie podejście. Najpierw kostkę wylecz, a potem biegaj czasowo a nie dystasowo . Bo przecież 15 minut truchtania a 6 km to kompletnie duża różnica nie pomiędzy czasem, albo dystansem, ale ilością stawianych kroków. To wpływa na jej ból, a skoro boli tzn że się nie wyleczyła. Kulałeś, więc ja w ogóle nie rozumiem określenia "kostka nie będzie mną rządziła". Obyś się nie dowiedział jak zdrowie może zarządzić Twoimi treningami i skreślić je w jednej chwili. Na prawdę proponuję podejść do tego tak rozsądnie, że aż za bardzo... wyjdzie Ci to na lepiej.

Stopka forum

Narzędzia moderatora