Rejestracja / Logowanie »
Prowadź osobisty dzienniczek treningowy. Dodawaj aktywności, oglądaj statystyki, poprawiaj życiówki! Odszukaj znajomych, dołącz do naszej społeczności!

• Nie jesteś zalogowany.

#1 2014-05-24 17:03:12

maciek95
maciek95
Reputacja: +  0  -

Ból nad kostka na zewnętrznej stronie nogi

Witam
Od pewnego czasu, tj. 3-4 tygodni czuję ból ok. 2-3cm nad prawą kostką pod zewnętrznej stronie nogi. Boli mnie tylko gdy dotykam tego miejsca, przy chodzeniu, bieganiu nie czuję, najwyżej gdy się zatrzymam po bieganiu to przez moment delikatnie boli, jednak jak dotknę to zawsze czuję, że jest coś nie tak. Smaruję maścią AltaZiaja (zamiennik altacetu) ale nie odczuwam żadnej różnicy.
Biegam regularnie (najczęściej 5 razy w tygodniu) od lutego tego roku na dystansy 6-9km na trening głownie po powierzchni twardej.
Mam nadzieję, że pomożecie mi pozbyć się tego bólu bo przygotowuję się do testów sprawnościowych w lipcu i nie mam już czasu na przerwę w treningu z powodu kontuzji.

PS. Biegam w butach mało profesionalnych firmy KAPPA (z założenia przeznaczone do biegania i z wyglądu powinny być w dużym stopniu amortyzujące) i osobiście zakładam możliwość, że uraz mógł być spowodowany doborem złych butów, po większości treningów czuję niesamowite zmęczenie łydek którego na początku nie miałem. Teraz kilka najbliższych treningów zrobię po powierzchni miękkiej ale zastanawiam się czy w tym przypadku powinienem zainwestować w lepsze buty?

Z góry dziękuje za podpowiedź co mi jest i co mam zrobić z tym drobnym urazem.

#2 2014-07-11 10:24:30

Eidana
Eidana
Reputacja: +  0  -

Ból nad kostka na zewnętrznej stronie nogi

Skoro odczuwasz ból od 3-4 tygodni, to nie sądzę, żeby dalsze bieganie pomogło w wyleczeniu ,a na pewno w zalezieniu źródła problemu. Nie jestem lekarzem, i nie jestem w stanie stwierdzic co Cię tak na prawdę boli, bo z opisu ciężko mi to wywnioskować. Kość Cię nie może boleć, tylko ścięgno albo mięsień. Jeżeli nadwyrężyłeś bądź masz zapalenie ścięgna to powinieneś to wyleczyć - czyli zrobić dłuższą przerwę ,bądź zamienić bieganie na coś mniej obciążającego kostke -rower ? pływanie? Chociaż co do ostatniego mam wątpliwości bo jak pływam to zawsze boli mnie kostka którą kiedyś miałam skręconą.

Na początku swojego biegania zainwestowałam w uwaga - buty z tesco bez amortyzacji najtańśze. Biegałąm w nich cała zime - były genialne. Wydaję mi się, że jeżeli dobrze biegasz technicznie, koncentrujesz się na biegu , wybierasz odpowiednie miejsce to możesz uniknąć kontuzji. Zmieniłam je później na lepsze z amortyzacją - odczułam różnice ale zbytnio nie przejełam się tym. Aktualnie posiadam buty z jeszcze lepszą amortyzacją do mojego profilu stopy i biega mi się... tak samo Na temat butów można by było debatować, aczkolwiek w Twoim wypadku skupiłąbym się najpierw na znalezieniu źródła bólu , wyleczeni i powrocie do regularnego biegania. Nie chccesz zeby to się ciągło latami - zastanów się.

Stopka forum

Narzędzia moderatora