Rejestracja / Logowanie »
Prowadź osobisty dzienniczek treningowy. Dodawaj aktywności, oglądaj statystyki, poprawiaj życiówki! Odszukaj znajomych, dołącz do naszej społeczności!

• Nie jesteś zalogowany.

#1 2014-06-01 15:38:18

DangerAvanger
DangerAvanger
Reputacja: +  0  -

Drętwiejące nogi

Witam wszystkich i proszę o pomoc.

Mam 25 lat, parę lat trenowałem zapasy później brazylijskie jiu jitsu do tego siłownia i treningi kondycyjne na ergometrze wioślarskim. Do tej pory uważałem się za kogoś wysportowanego i zdrowego, niestety ostatnio mocno zwątpiłem w swoje możliwości. Przyjąłem biegu w pół maratonie i zacząłem trenować. Z przerażeniem odkryłem, że jestem w stanie biec max 20 min, po czym drętwieją mi nogi (od kolana w dół) lub po prostu bolą i stają się ciężkie. Po piegu nogi bolą mnie przez ok 3 dni. Zauważyłem, że podczas biegu ląduję stopami mocno po zewnętrznych krawędziach i nie jestem w stanie tego skorygować (zwłaszcza po tym jak zaczynają drętwieć). Biegam w butach kalenji ekiden 75.

Proszę o pomoc. Bardzo mnie to deprymuje, a 26 lipca chciałbym pobiec w biegu na 10km.

#2 2014-06-18 23:00:36

Sc00teR
Sc00teR

Drętwiejące nogi

Może trochę późno ale jeśli pomogę to czemu nie.
Otóż jest to prawdopodobnie spowodowane wadą postawy twojej stopy.
Stawiając stopę od zewnątrz wykazujesz, że masz rotację, nad którą musisz popracować.
Jest ćwiczenie, które powinno Ci pomóc, polega ono na:
-Napięciu całej nogi ze stopą 90 stopni w stosunku do piszczela
-próbujesz poruszyć wewnętrzną kością śródstopia bez poruszania palcami

Powinieneś odczuć napięcie mięśnia i ścięgna po zewnętrznej stronie stopy.
Co to da? zmienisz rotację stopy do wewnątrz

#3 2014-09-28 21:05:59

wader3
wader3

Drętwiejące nogi

DangerAvanger
Witam wszystkich i proszę o pomoc.

Mam 25 lat, parę lat trenowałem zapasy później brazylijskie jiu jitsu do tego siłownia i treningi kondycyjne na ergometrze wioślarskim. Do tej pory uważałem się za kogoś wysportowanego i zdrowego, niestety ostatnio mocno zwątpiłem w swoje możliwości. Przyjąłem biegu w pół maratonie i zacząłem trenować. Z przerażeniem odkryłem, że jestem w stanie biec max 20 min, po czym drętwieją mi nogi (od kolana w dół) lub po prostu bolą i stają się ciężkie. Po piegu nogi bolą mnie przez ok 3 dni. Zauważyłem, że podczas biegu ląduję stopami mocno po zewnętrznych krawędziach i nie jestem w stanie tego skorygować (zwłaszcza po tym jak zaczynają drętwieć). Biegam w butach kalenji ekiden 75.

Proszę o pomoc. Bardzo mnie to deprymuje, a 26 lipca chciałbym pobiec w biegu na 10km.
Ja też biegam w takich butach czasami jest dobrze a czasami boli mnie prawa noga od kolana w dół zdrętwieje i muszę stanąć a biegam po asfalcie ,nogę rozciągam .Stwierdziłem że muszę kupić buty z dużą amortyzacją .

#4 2015-06-16 13:18:27

andresrok2010
andresrok2010

Drętwiejące nogi

Drętwienie stóp oraz części nogi do kolna może być spowodowane wieloma czynnikami.
1. Problemy z kręgosłupem.
2. Zbyt ciasne buty
3. Źle dobrane buty do stopy (trzeba zrobić badania stopy przed zakupem butów), do nawierzchni, do wagi, do kilometrażu na treningach.
4. To co mi pomogło, a przez co był problem, to nienaciąganie zbytnio skarpet na stopy, dziwnie brzmi ale jak naciągałem do samego końca to miałem drętwienia, a jak zostawiałem luz przy palcach to żadnych problemów nie było.

Moja propozycja, to najpierw spróbuj od pkt 4 i w górę. Na samym końcu wizyta u dobrego fizjoterapeuty powinna rozwiązać wątpliwości. Nie licz, że to od razu po wizycie będzie koniec, zwłaszcza dopiero wtedy zaczyna się praca praca i jeszcze raz praca. W zależności od tego jak szybko będziesz chciał pozbyć się dolegliwości.

#5 2015-06-17 12:04:38

embe
embe

Drętwiejące nogi

Na początek proponuję coś jeszcze bardziej trywialnego: Poluzuj sznurowadła na całej długości buta.

--

Stopka forum

Narzędzia moderatora