Rejestracja / Logowanie »
Prowadź osobisty dzienniczek treningowy. Dodawaj aktywności, oglądaj statystyki, poprawiaj życiówki! Odszukaj znajomych, dołącz do naszej społeczności!

• Nie jesteś zalogowany.

#1 2014-07-29 18:47:04

Kaska01
Kaska01
Reputacja: +  0  -

Ból kolan

Witam serdecznie. Oglądając forum zauważyłam, że nie jest to pierwszy wątek o tej tematyce niemniej liczę na pomoc. Otóż jak w temacie. Od 23.07 zaczął doskwierać mi ból kolan a od 25.07 od ostatniego marszobiegu dość mocny, szczególnie lewe kolano, w środku, bliżej wewnętrznej strony nogi. Nigdy wcześniej nie biegałam, dlatego zdecydowałam się na marszobieg (od 3 tygodni)- aktualnie 10min bieg, 3min marsz. Trenuję 3 razy w tygodniu, biegam po asfalcie. Buty, które kupiłąm to Kalenji Eliorun. Jak wspominałam nigdy wcześniej nie biegałam więc zdałam się na panią w sklepie sportowym, która mi je doradziła a ja jestem z nich zadowolona. Później czytając trochę w internecie dowiedziałam się, że powinnam mieć buty dla pronatorów no ale cóż... Między przerwami w marszobiegach ćwiczę - ćwiczenia siłowe plus cardio trwające ok 1h. Nie ukrywam, że zależy mi na stracie wagi. Niemniej bardzo polubiłam marszobieg i jak na początkującą osobę jestem z siebie dumna, że mogę łącznie przebiec 40 min. Czy w przypadku tego bólu powinnam zrobić przerwę w marszobiegach czy raczej narazie zrezygnować z ćwiczeń a skupić się tylko na marszobiegach? Będę wdzięczna za odpowiedź.

#2 2014-07-30 13:54:39

Eidana
Eidana

Ból kolan

Jeżeli trenujesz siłowo plus cardio, do tego jesteś początkująca i łącznie pokonujesz (obojętnie czy marszem czy biegiem) 40 minut...
Gdzie jest dzień wolny? Regeneracja ? Odpoczynek dla mięśni i stawów ?
Z dzienniczka nic się nie dowiedziałam. Jak byś mogła przedstawić czytelnie swoje ostatnie 3 tyg. Albo przynajmniej podać ile dni w tygodniu nie trenujesz NIC.

#3 2014-07-30 15:01:31

Kaska01
Kaska01

Ból kolan

Trochę mało tego nie robienia NIC... Przez ostatnie 3 tygodnie było to zaledwie 4 dni. Teraz ze względu na ból mam przerwę 5dniową. Jako początkująca nie wiem ile najlepiej dni poświęcić na marszobieg, ile na ćwiczenia a ile na przerwę (biorąc pod uwagę chęć pozbycia się tkanki tłuszczowej).

#4 2014-07-30 15:23:52

Eidana
Eidana

Ból kolan

Z mojej wiedzy i doświadczenia wiem, że tkankę tłuszczową tracisz w kuchni. To nie jest żart. Odpowiednio zbilansowana dieta, regularne posiłki, i dobre nawodnienie zrobi większość roboty. Kwestia teraz jak Twoja sylwetka wygląda. Ile masz mięśni , a ile tłuszczu. Domniemam, że możesz (nie obraź się) narzekać na strategiczne miejsca (uda, pośladki, boczki, brzuch), gdzie skóra jest zamiat jędrna, twarda bardziej galaretowata. Ale dość tutaj o strukturze skóry.
Co Ci mogę poradzić :
- oczyść swoją dietę z pomocą fachowca (nie uznaje tutaj dietetyków, tylko trenerów personalnych, najlepiej kulturystów (bez urazy dla nikogo), po osobach z awf mam mieszane uczucia.
- co do same biegania:
Ważny jest trening, jak i odpoczynek. W necie mnóstwo znajdziesz artykułów odnośnie regeneracji mięśni, o ich budowie. Jeżeli chcesz tylko zrzucić tłuszcz to oprócz diety (wiem, że znowu się powtarzam, ale jest ona tak bardzo ważna), zaplanuj sobie tygodniowy trening.
Ja aktualnie również próbuję pozbyć się tłuszczu podskórnego. Biegam 3 razy w tyg ( postawiłam na podbiegi, interwały i jedno dłuższe wybieganie), jeżdżę codziennie rowerem do pracy, i dwa razy w tygodniu staram się trenowac na siłowni, ewentualnie wykonywać ćwiczenia na inne partie ciała - plecy, klatka, barki, triceps, biceps.

Jak zobaczysz z mojego dziennika nie mam unormowanego jeszcze planu, i że mój dzien regeneracyjny to jeden bądź dwa w tygoniu. Z tym że ja trenuje odkąd pamiętam.
Jeżeli postanowiłaś biegać rób to tez mądrze - na necie są informacje odnośnie okreslonej strefy biegowej (trzeba kupić pulsometr-polecam!) w ktorej powinnas biegac żeby palić tkanke tłuszczową.

Moja rada:
Jak zaczyna boleć kolano, i tylko nasila sie w trakcie jakich kolwiek treningów, to po prostu pezerwij i zrob dzien przerwy. Rób masaż łydek, ROZGRZEJ SIĘ DOBRZE przed treningiem, i ROZCIĄGAJ po treningu.
Ciężko mi Ci teraz poradzić, bo nie wie jaki to ból, czy to kuje, piecze, pali, czy tomiejscowe, czy ciągnie do ktoregoś z mięśni... Jak nie przejdzie to polecam udać się do lekarza, ewentualnie radzic sobie na własną ręke - ale nie biegając tylko lecząc

#5 2014-07-30 17:08:48

Kaska01
Kaska01

Ból kolan

Dziękuję bardzo za wskazówki

#6 2014-09-22 23:03:02

wader3
wader3

Ból kolan

Mnie też po dwóch dniach biegania bolały kolana ,więc użyłem maści tylko że nie smarowałem tylko wycisnąłem 1/3 na tubki na kolano i przykryłem opaską na noc i tak przez dwa dni a potem pobiegłem 23 km ,ale to ja bo ja to ja i tylko dlatego że mnie przytykało przez dwa dni biegu.

Stopka forum

Narzędzia moderatora