Rejestracja / Logowanie »
Prowadź osobisty dzienniczek treningowy. Dodawaj aktywności, oglądaj statystyki, poprawiaj życiówki! Odszukaj znajomych, dołącz do naszej społeczności!

• Nie jesteś zalogowany.

#1 2014-07-30 19:51:39

Radosny
Radosny
Reputacja: +  0  -

Zegarek/pulsometr na start.

Cześć wszystkim !
Wiem, że temat był wiele razy wałkowany ale nadal nie potrafię nic konkretnego wybrać.
Zaczynam swoją przygodę z bieganiem, ale ze sportem miałem już do czynienia przez 8 lat. Złapałem bakcyla i chciałbym w przyszłości startować w zawodach + triathlon w dalekiej przyszłości.
Mój problem polega na tym, że nie wiem na jaki sprzęt wspomagający się zdecydować. Czy wystarczy mi prosty zegarek sportowy, czy może zainwestować w pulsometr który starczyłby mi na dłuższy okres. Mam do wydania 300 (max 400 zl, chociaż nie wiem czy takie wielkie kwoty będą potrzebne). Proszę o pomoc i pozdrawiam ! ;

#2 2014-07-30 21:35:20

Eidana
Eidana

Przechodziłam przez ten problem miesiąc temu - z tym, że ja wiedziałam czego oczekuje od mojego zegarka. Najpierw proponuje poczytać o ich zaletach, funkcjach i zdecydować się co jest "must have". Bo zegarka z GPS nie kupisz za 400 zł.
Jak już będziesz wiedział jakie parametry są Ci potrzebne to wtedy będę mogła Ci w czymś pomóc.

PS.
Ja zdecydowałam się na zegarek Garmin 210 HRM.

#3 2014-07-31 08:14:16

Radosny
Radosny

W sumie jestem trochę zielony jeżeli chodzi o funkcję, ale z tego co wyczytałem to "must have" dla zegarka to stoper,timer i interwały. Myślę jednak, że lepszą opcją będzie pulsometr. Dobrze gdyby miał te opcję co powyższy zegarek.. a jeżeli nie starczy mi na gps to może coś z mierzeniem odległości ? Wyczytałem, że są 2 takie modele od Sigmy: rc 1209 i 14.11. Miał ktoś z nimi do czynienia ? Zastanawiam się też nad pulsometrem Polara i w przyszłości dokupiłbym S1 albo GPS.

#4 2014-07-31 15:06:13

suve
suve
Reputacja: +  2  -

Pulsometr, o ile nie masz zamiaru robić treningów według zakresu tętna, to moim zdaniem zbędna zabawka. Choć zależy jeszcze, jak ci z nim wygodnie. Jeśli masz jakiegoś znajomego, od którego mógłbyś pożyczyć sprzęt na jakiś czas, to spróbuj i zobacz, jak ci się będzie biegało z pulsometrem. Mnie tam, niezależnie od tego, jak ustawię, niewygodnie z opaską. Poza tym tętno mam dość specyficzne i większość porad odnośnie zakresów tętna itd. nie znajduje zastosowania.

GPS natomiast bardzo się przydaje do pomiaru odległości, można sobie ot, pobiec w dowolny, nieznany teren i wiesz, ile zrobiłeś. Albo biec po znanym terenie i mieć na bieżąco pokazywane tempo. Niestety, funkcjonalność ma swoją cenę.

Na sam początek, moim zdaniem, wystarczy zwykły stoper sportowy - nie wiem, czy ceny wzrosły, czy zmalały, ale jak jakieś 5 lat temu kupowałem sobie taki, to wersja z pamięcią 100 międzyczasów kosztowała chyba stówę, albo 110. 100 międzyczasów to przesada, przeciętnemu człowiekowi starczy tańsza wersja z pamięcią 20 lub 40. Jeżeli biegasz po stałej trasie, gdzie masz pomierzone odcinki, to nie ma problemu z liczeniem sobie dystansu, tempa i tak dalej. Zaś mając pamięć międzyczasów, odbijasz sobie kolejne odcinki, po powrocie do domu stoper w dłoń i przepisujesz do dzienniczka.

--

#5 2014-07-31 21:19:57

Radosny
Radosny

Masz rację, spotkam się z kolegą i przetestuje rc 14.11. Chyba starczy mi na starcie zegarek, a pulsometr dokupię jak nauczę się trzymać w miarę równe tempo. Jeżeli ktoś jeszcze miał jakieś ciekawe doświadczenia z pierwszym zegarkiem/pulsometrem to chętnie posłucham

#6 2014-08-01 20:50:02

rodas
rodas
Reputacja: +  2  -

Witam Jak wiekszość biegaczy przechodziłem przez problem zakupu "zegarka" do pomiaru aktywności. Niestety byłem mocno ograniczony finansowo i szukałem alternatywy dla tch z wyższej półki. Kupiłem w końcu takie coś Your text to link here... [maptaq.pl] w trochę innej obudowie. Zapłaciłem za niego 120pln na aukcji. Niedawno wklejałem link do aukcji która trwała i taki sam nowy sprzedał się za 130. Za cenę pulsometra mamy rejestrator trasy i oczywiście kodowany pulsometr. Zrobiłem z nim już ponad 2000km w biegu drugie tyle na rowerze i w zasadzie większych wad nie widzę. Może jedynie brak interwałów. Nie jest wielki, wręcz zgrabny. Bardzo przyjemny program do analiz oczywiście po polsku. Jak zrzucam trasy np do endo przerzuca razem z tętnem. Myslę że warto się takim produktem zainteresować i poszukać gdzieś w necie. Regularna cena w gosporcie to było coś koło 600pln więc już nie zbyt atrakcyjna oferta bo można już poszukać innego sprzętu. Jak ktoś ma pytania odnośnie tego zegarka chetnie odpowiem chociasz gdzieś już widziałem na forum ktoś opisywał ten model.
Pozdrawiam.

--
[run-log.com]

#7 2014-08-05 19:00:39

BIEGAMOT
BIEGAMOT

Witam!
Chcę sprzedać swój ONmove510.
Jest nowy, nie był używany.
Kupiłam go na wiosnę 2013 w Niemczech ale tak się stało, że nie mogę trenować.
Oddam za pół ceny (299zł).
Pozdrawiam

Stopka forum

Narzędzia moderatora