Rejestracja / Logowanie »
Prowadź osobisty dzienniczek treningowy. Dodawaj aktywności, oglądaj statystyki, poprawiaj życiówki! Odszukaj znajomych, dołącz do naszej społeczności!

• Nie jesteś zalogowany.

#1 2014-07-31 20:39:23

magicznywladek
magicznywladek
Reputacja: +  0  -

Zygzakowata trasa aplikacji Run-Log

Witam,

zacząłem używać Run-Loga ponieważ już na początku wkurzały mnie te konta gold, premium oraz aplikacje pro typu endo czy runtastic, no i wolę używać polskich rzeczy oraz przyczyniać się do ich rozkwitu na rynku. Przedwczoraj włączyłem runtastica i run-loga, o dziwo runtastic wykazał w miarę prostą trasę (Screen 1), zaś Run-Log wskazał jakbym co i rusz zmieniał sobie kierunek albo był dosyć mocno pijany (Screen 2), przekłada się to również w odległości co można zauważyć przy wskazaniu 2 kilometra na mapkach. Nie wydaje mi się by przyczyną było urządzenie GPS w telefonie skoro jedna z aplikacji pokazuje w miarę dokładną i prostą trasę. Posiadam telefon Kruger and Matz Drive, który ma z pewnością dobry odbiornik GPS ponieważ jest przeznaczony dla kierowców, sygnał łapie bardzo szybko, nawet w budynkach.

Co może być przyczyną? Dzisiaj używałem tylko Run-Loga oraz włączyłem opcję by wyłapywało mi więcej satelit, nadal trasa jest zygzakowata.

Screen 1:

Screen 2:

#2 2014-09-26 10:47:03

d4ron
d4ron
Reputacja: +  0  -

Zygzakowata trasa aplikacji Run-Log

Dawno tu nie zaglądałem a pisałeś to ponad miesiąc temu. Możliwe że znalazłeś już rozwiązanie problemu ale napiszę tu na wypadek jakby ktoś szukał odpowiedzi na podobne pytanie.

W skrócie:
- twój telefon nie rysuje trasy tak jak myślisz tylko jak każde urządzenie gps rejestruje pewne punkty z różną dokładnością.
- dużo zależy od tego jak wyeksponujesz telefon w czasie biegu, terenu po jakim biegasz oraz warunków pogodowych.
- każdy program którego używasz działa na innym skrypcie wygładzającym ścieżki dlatego masz różnice w wyglądzie trasy jak i długości. W przypadku samochodów założeniem jest że porusza się on po drodze dlatego skrypt oblicza położenie auta na drodze z lepszą dokładnością niż w przypadku rysowania ścieżki biegacza który może poruszać się dosłownie po całej mapie

Rozwiązanie: używaj programu z lepszym skryptem. Nie próbowałem runtastica ale też zauważyłem że run-log raczej nie wygładza ścieżki
Nie nastawiaj się też na cuda jeśli chodzi o dokładność takich rozwiązań. np używając Endomondo widziałem zawsze odchylenie w odległości w stosunku do rzeczywistości od 50 do nawet 300 m na 10 km. traktuj to raczej jako ciekawostkę niż rzeczywiste narzędzie treningowe.

Pozdrawiam.

--

Stopka forum

Narzędzia moderatora