Rejestracja / Logowanie »
Prowadź osobisty dzienniczek treningowy. Dodawaj aktywności, oglądaj statystyki, poprawiaj życiówki! Odszukaj znajomych, dołącz do naszej społeczności!

• Nie jesteś zalogowany.

#1 2015-06-11 19:58:23

skitelsik
skitelsik
Reputacja: +  0  -

problem w wyborze butów i prośba o pomoc

Witam!

Od niedawna zaczęłam biegać i z racji, że chciałabym zostać na dłużej w tym sporcie to zdecydowałam się na kupno odpowiednich butów.
Niestety w moim mieście nie ma sklepu, gdzie ktoś doradzi mi profesjonalnie, jedyną pomoc jaką można uzyskać to jakieś dane techniczne i przyniesienie rozmiaru do przymierzenia :p
Do lekkich nie należę (70kg i 166cm).
Zależy mi na dobrych butach, bo mam lekkie problemy z kolanami, dolnym odcinkiem kręgosłupa i płaskostopie poprzeczne. Mam wrażenie, że podczas ruchu stopa idzie mi delikatnie do środka.
Niestety na razie będę biegać po chodniku dlatego wydaje mi się, że ważna będzie amortyzacja.

I teraz moja ogromna prośba, czy ktoś mógłby polecić jakieś buty tak do 300zł? Wybór jest przeogromny, a ja kompletnie zielona w temacie…

#2 2015-06-16 13:34:22

andresrok2010
andresrok2010

Wydaje mi się, że jednak wybierz się gdzieś do sklepu w którym pomogą Ci dobrać buty, czy też zrobią badania. Nie wiem skąd jesteś, ale w Twoich okolicach pewnie się coś znajdzie takiego.

#3 2015-06-16 18:26:33

skitelsik
skitelsik

Niestety musiałabym jechać z ponad 200km w jedną stronę. Nie wiem też czy np. po kilku miesiącach nie zrezygnuję, dlatego jak na razie chcę kupić dobre buty, ale też nie mam aż tyle kasy, żeby po nie specjalnie jeździć do innego miasta Jeśli się wkręcę w bieganie porządnie tzn. będę biegać kilka miesięcy i dalej będzie mnie do tego ciągnąć to wtedy na 100% zainwestuję już pieniądze i czas na podróż, aby kupić coś profesjonalnego.

#4 2015-06-16 20:08:44

1dorota
1dorota

sama mam problemy ze śródstopiem. Wg mnie bardzo dobrą marką jeśli chodzi o buty do biegania są Reeboki. Jeśli nie możesz kupić w sklepie stacjonarnym polecam kupno w internecie np na http://www.eobuwie.com.pl/meskie/sportowe/filtr/reebok.html
Zanim kupiłam reeboki miałam kilka par butów innych firm m.in airmaxy i nike. Gdy biegałam miałam straszne bóle kostki i stopy. Miałam już zrezygnować z cotygodniowego biegania i wtedy koleżanka poleciła mi REEBOK - Realflex Run 2,0. Cholewka 3D Fuse Frame to oddychająca konstrukcja z siateczki i tworzywa zapewniająca maksymalne wsparcie stopie. Bardzo giętka podeszwa butów Reebok - Real Flex - pozwala na naturalny i swobodny ruch podczas biegu, co zmniejsza zmęczenie mięśni i wspomaga dłuższy trening. Jej specjalne wypustki zapewnia też dobrą przyczepność. Wkładka z PU to miękkie i elastyczne podparcie nogi, zaś amortyzację zapewni podeszwa z pianki o dwóch gęstościach – to gwarancja ochrony pięty podczas odbicia i wsparcia śródstopia.

#5 2015-06-16 23:40:55

illus
illus

1dorota
…zaś amortyzację zapewni podeszwa z pianki o dwóch gęstościach – to gwarancja ochrony pięty podczas odbicia…

a tak na serio pomijając ten powyższy post i wracając do wątku głównego jeśli zaczynasz biegać i nie wiesz czy Ci przypasuje ten sport to może warto kupić coś bardziej budżetowego tak by nie bolało wydanie kasy na buty, gdy po miesiącu lub dwóch stwierdzisz nie to jednak nie to…
Rozważ buty z decathlonu szczególnie jeśli ma to być takie relaksacyjne bieganie - w kategorii cena/jakość są bardzo przyjemne. Pobiegasz trochę i zobaczysz czy warto dalej inwestować w bieganie i jakie są potrzeby twoich stóp.
dwa:Skoro masz problemy z nogami rozważ bieganie po bardziej przyjemnym podłożu niż asfalt/kostka - jakimś gruntowym. Warto już od początku zacząć pracować nad bieganiem ze śródstopia- stawy będą wdzięczne

Jak już andresrok2010 wspomniał: warto wybrać się do jakiegoś sklepu sportowego by pomacać buty przymierzyć na nodze i ewentualnie zrobić kilka kółeczek po sklepie. Doradzą i popatrzą jak zachowuje się twoja stopa.
Jeśli jednak naprawdę nie masz możliwości dotarcia do sklepu to będzie ciężko i poradzić i dobrać przez internet. Teoretycznie w okolicach 300 zł i ciut więcej przez internet można dorwać naprawdę ciekawe butki tylko, że to będzie taka randka w ciemno.

Może Asics GEL-Phoenix? GT-1000, na upartego cumulusy jeśli potrzeba dużej amortyzacji. Może puma faas600 /faas600 S, możesz spróbować new balance 870,860, air zoom pegasus? ( mówię o cenach w sklepach internetowych ). Tylko wszystko kwestia jak one będą leżeć na twojej stopie.

--
[run-log.com]

Edytowany illus (2015-06-17 01:25:09)

#6 2015-08-03 22:15:53

Majster1
Majster1
Reputacja: +  -1  -

Ja też mam ten problem, szukam już dluższy czas i ostatnio trafiłem na coś nowego, nei wiem czy ktos ma buty New Balance Vazee Rush. Jakas nowa seria NB z lekką pianką REVlite, dobra amortyzacja i całkiem lekkie wagowo

#7 2015-08-04 12:41:54

Kris79
Kris79

skitelsik
Witam!

Od niedawna zaczęłam biegać i z racji, że chciałabym zostać na dłużej w tym sporcie to zdecydowałam się na kupno odpowiednich butów.
Niestety w moim mieście nie ma sklepu, gdzie ktoś doradzi mi profesjonalnie, jedyną pomoc jaką można uzyskać to jakieś dane techniczne i przyniesienie rozmiaru do przymierzenia :p
Do lekkich nie należę (70kg i 166cm).
Zależy mi na dobrych butach, bo mam lekkie problemy z kolanami, dolnym odcinkiem kręgosłupa i płaskostopie poprzeczne. Mam wrażenie, że podczas ruchu stopa idzie mi delikatnie do środka.
Niestety na razie będę biegać po chodniku dlatego wydaje mi się, że ważna będzie amortyzacja.

I teraz moja ogromna prośba, czy ktoś mógłby polecić jakieś buty tak do 300zł? Wybór jest przeogromny, a ja kompletnie zielona w temacie…

Witam, ja po opisie na początek polecam jednak wizytę u specjalisty/lekarza/ortopedy i to sportowego najlepiej. Bieganie jest cool, ale nie dla każdego jest wskazane. Jeżeli masz problem z kolanami i kręgosłupem to najpierw sięgnij po poradę czy w ogóle możesz się zabierać za ta formę ruchu, abyś nie pogłębił kontuzji, wad , cokolwiek tam masz . Są różne dyscypliny i bieganie jest przy tych problemach chyba najgorszą . Co innego pływanie, które może być rozwojowe/ kuracja. Ogólnie życzę powodzenia .
CO do samych butów też bym polecał przymiarkę. Teraz Asics w rożnych decathlonach w pl robi Food ID czyli pomiar stopy za darmo . Moim zdaniem jeżeli masz możlwiosć do warto się wybrać.
http://www.asics.pl/running/foot_id/

Stopka forum

Narzędzia moderatora