maggiep, twoje pragnienie podczas biegu wydaje mi się, że wynika z faktu, że przyzwyczaiłaś się do tego. Mam na myśli picie podczas biegu. Można sobie z tym łatwo poradzić. Postaram Ci się poniżej przytoczyć parę wskazówek i pomysłów.
Moje biegi trwają minimum 1h15m (15km) a max 2h15 (25km). Na tym krótszym dystansie w temperaturach do 23'C bez problemu przebiegam bez napoju. W upały zaleca się pić płyn w proporcjach ok100-120ml na każde 20min biegu. 100-120ml jest łatwe do odmierzenia, bo jest jest jeden duży, pełny łyk (pełne usta) i należy ten płyn połknąć na 2-3 razy. Zapobiegnie to zachłyśnięciu. Na tym dłuższym dystansie (25km) bez płynu ja osobiście nie jestem w stanie sobie poradzić - nawet w mrozy.
Z butelką w ręku biegnie się niezbyt komfortowo a szczególnie chłodne dni ale można temu zapobiec i za pieniądze i za darmo

Można kupić specjalny pas biodrowy (decathlon, allegro) z miejscem na bidon lub też tak jak ja sobie radzę czyli za darmo wsuwam butelkę do połowy do spodenek z tyłu. Może nie wygląda to jak w żurnalu ale jest praktyczne wg mnie nie krępuje ruchów. Coś takiego:

[img842.imageshack.us]
Aby nie pić podczas biegu odpowiednio nawadniam organizm już od samego rana w dniu treningu, ostatnie 0,5l płynu wypijam minimum 30min przed biegiem, bo potem trzeba krzaczki odwiedzać a nic nie jest bardziej irytującego jak przerwany trening
Piję tylko i wyłącznie wodę mineralną ale 30 min przed i po biegu wypijam po 500ml izotonika. Czysta woda ma właściwości hipotoniczne tj szybko się wchłania i szybko gasi pragnienie lecz rozcieńcza jednak płyny ustrojowe w związku, z czym nie uzupełnia tak dobrze braków energetycznych. Z kolei izotoniki błyskawicznie uzupełniają powstałe braki elektrolitów. Napoje izotoniczne mają specjalnie dobrany skład; zawierają łatwo przyswajalne węglowodany proste (glukozę, fruktozę) oraz składniki mineralne w odpowiednich ilościach (sód, potas, magnez, wapń etc.) Nie obciążają przy tym żołądka. Na shity typu Oshee, Powerade czy Gatorade szkoda kasy gdyż są ubogie w powyższe. Polecam wizytę w sklepie z odżywkami i tam wybrać odpowiedni na swoją kieszeń koncentrat izotoniku. Początkowy koszt zakupu jest zdecydowanie wyższy niż kupno gotowej butelki izotoniku ( np 3000g IZO kosztuje w granicach 70PLN) ale przeliczając na porcje zalecane przez producenta to wyjdzie nam na to samo. Ważne aby izotoniki zawierały
cukier a nie substancje słodzące. To jest bardzo ważny czynnik, który nie tylko wpływa na smak napoju ale i na właściwości odżywcze
Ufff, jeśli dotarłaś do końca (inni również

) to bardzo się cieszę i mam nadzieję, że w jakiś sposób pomogłem.
Pozdrawiam!
--

[run-log.com]